Σταθερό φορολογικό σύστημα για ...επτά χρόνια ευαγγελίζεται ο νέος αναπτυξιακός

Ιανουάριος 25, 2016 - 11:33

 Με σταθερό φορολογικό καθεστώς για 7 χρόνια, φοροελαφρύνσεις και κίνητρα για επενδύσεις ο αναπτυξιακός

 Με αιχμή του δόρατος το σταθερό φορολογικό καθεστώς για μια επταετία, τις φοροαπαλλαγές που θα παρέχονται για την υλοποίηση επενδύσεων και μια σειρά καινοτόμων διατάξεων οδεύει προς διαβούλευση και κατάθεση στη Βουλή ο πρώτος αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

 Σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου, τα ελάχιστα όρια των επενδυτικών σχεδίων που θα ενισχύονται με τον νέο Επενδυτικό Νόμο μειώνονται σημαντικά και θα ξεκινούν πλέον από τις 150.000 ευρώ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις (από 200.000-300.000 ευρώ προηγουμένως), από τις 200.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις (από 500.000 ευρώ που ήταν προηγουμένως) και από τις 500.000 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις (από 1 εκατ. ευρώ πριν).

Σε ό,τι αφορά το σταθερό φορολογικό καθεστώς για μια επταετία θα μπορούν να το απολαύσουν όλοι οι επενδυτικοί όμιλοι εσωτερικού και εξωτερικού που θα δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, αρκεί το ύψος της επένδυσης να υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ.

 Αυτά είναι μερικά μόνο από τα κίνητρα που προσφέρει το νομοσχέδιο το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχει λάβει την έγκριση του Μαξίμου, με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη να ετοιμάζεται να το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

 Σε σχέση με τους προηγούμενους επενδυτικούς νόμους, ανοίγει πλέον σημαντικά η βεντάλια των κινήτρων που θα χορηγούνται στις επιχειρήσεις, προκειμένου να καλυφθεί το κενό από την δραστική περικοπή των απευθείας επιχορηγήσεων αλλά και των μειωμένων σε σχέση με το παρελθόν ποσοστών περιφερειακών ενισχύσεων που πάντως θα φτάνουν κατ΄ ανώτατο στο 45%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιφέρεια στη οποία εδρεύει.

 Έτσι προβλέπονται συνολικά εννέα διαφορετικές κατηγορίες ενισχύσεων, με σημαντικότερες αυτές των φορολογικών απαλλαγών για τα επιχειρηματικά κέρδη, την κάλυψη του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, και τις επιδοτήσεις επιτοκίων και leasing.

Ο νέος νόμος δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση μικρομεσαίων και νεοσύστατων εταιρειών, στην κοινωνική οικονομία και τους συνεταιρισμούς, τις δημοτικές επιχειρήσεις, κ.α , ενώ διατηρεί το καθεστώς ενισχύσεων για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων που είχε και ο νόμος του 2011.

 Προβλέπει επίσης δυνατότητα προκαταβολής του 30% της επιχορήγησης με την υποβολή εγγυητικής επιστολής προσαυξημένης κατά 10%.

 Το σύνολο των ενισχύσεων που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 20 εκατ. ευρώ μαζί με τις συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες εταιρείες.

 Ο νέος Αναπτυξιακός θα προβλέπει οκτώ επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων, μεταξύ των οποίων η "Γενική επιχειρηματικότητα", οι "Νέες Ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις", οι "συνέργειες και δικτυώσεις", η "καινοτομία" κ.α Δικαίωμα να ενισχυθούν θα έχουν οι εταιρείες που λειτουργούν υπό μορφή ατομικών επιχειρήσεων, εμπορικών εταιρειών και Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών, Συνεταιρισμών, Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων, συνεταιριστικών εταιρειών, καθώς και υπό ίδρυση εταιρείες. Δικαίωμα υπαγωγής θα έχουν και επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν θεσμικοί επενδυτές, δημόσιες εταιρείες συμμετοχών, εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου, πανεπιστήμια κ.α

 Στο πολιτικό κομμάτι, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη διάταξη του αναπτυξιακού νομοσχεδίου «ισχυρή και αποστομωτική απάντηση» στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση πως δεν υπάρχει σταθερότητα στο φορολογικό καθεστώς και ως εκ τούτου ουδείς επιθυμεί να προχωρήσει σε επενδυτική δραστηριότητα στη Ελλάδα καθώς δεν «ξέρει τι του ξημερώνει».

 Ο υπουργός Οικονομίας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει «μίας πρώτης τάξεως προσκλητήριο μεγάλων επενδυτών» καθώς η επταετής φορολογική σταθερότητα των επιχειρήσεων που θα κάνουν χρήση της ευνοϊκής διάταξης θα τους δίνει αρκετό χρόνο ώστε να κάνουν απόσβεση κεφαλαίων, να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους και να προχωρήσουν ομαλά προς την φάση της κερδοφορίας.

Το νομοσχέδιο απεστάλη την Παρασκευή στους θεσμούς προκείμενου να πάρει το πράσινο φως, με το υπουργείο Οικονομίας να εκφράζει την βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις ή αλλαγές.

Για αυτό άλλωστε έχει ήδη ληφθεί η απόφαση να παρουσιαστεί συνολικά την ερχόμενη Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

 

 

 

προγραμματα ΕΣΠΑ TIMELINE

Προγραμμα Νεοι Αγροτες