« ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ »

 

Το Πρόγραμμα επιχειρεί να προσανατολίσει και κινητοποιήσει τους επιχειρηματικούς φορείς προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και λειτουργίας οργανωμένων  πιχειρηματικών Πάρκων διαφόρων κατηγοριών με βάση τις διατάξεις και ορισμούς του Ν.3982/2011.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία σύγχρονων επιχειρηματικών-βιομηχανικών υποδομών και υποδομών logistics στις περιφέρειες της χώρας, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στις τοπικές οικονομίες. Παράλληλα αποσκοπούν στη προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων πέριξ ή πλησίον των περιοχών αυτών.

 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

 

Συνολικός Προϋπολογισμός: 40 εκ ευρώ.

Δημόσια Δαπάνη: 16 εκ. ευρώ (ανάλογα με την περιφερειακή κατανομή των πάρκων που θα υποστηριχθούν και τα άρθρα του ΕΚ651/2014 που θα εφαρμοσθούν).

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

 

Οι επιλέξιμες ενέργειες και δαπάνες του προγράμματος ορίζονται στην υπ’ αριθ.  φ/Α/15.3/οικ.3453/257/13-3-2013 (ΦΕΚ 702 Β) ΥΑ σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που θέτει ο Κανονισμός 651/2014 και σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 51 του ν.3982/2011 αφορούν ενδεικτικά:

Εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου, μελετών και σχεδίων υποδομών, πράξεων εφαρμογής (όπου εφαρμόζονται),

Κατασκευή έργων υποδομής και κοινόχρηστων υποστηρικτικών και κοινωφελών υποδομών και εγκαταστάσεων,

Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου,

Δαπάνες για ηλεκτρομηχανολογικές και λοιπές εγκαταστάσεις για κοινές υπηρεσίες των Επιχειρηματικών Πάρκων,

Δαπάνες στον εξοπλισμό ηλεκτρονικής παρακολούθησης, έλεγχο διαχείρισης των υποδομών και χρήσης σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών επικοινωνιών και πληροφορικής,

Δαπάνες έργων υδροληψίας εντός και εκτός των ορίων των επιχειρηματικών πάρκων και δαπάνες σύνδεσης με δίκτυα ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά,

Δαπάνες δημιουργίας market place για προώθηση των προϊόντων των επιχειρήσεων του Επιχειρηματικού Πάρκου,

Δαπάνες έργων επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων εντός και εκτός των ορίων του ΕΠ ,

Δαπάνες για την εξυγίανση του εδάφους από προηγούμενη ρύπανση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος,

Δαπάνες έργων εξωτερικών υποδομών και σύνδεσης με οδικούς και τυχόν σιδηροδρομικούς άξονες,

Δαπάνη κτήσης γης για ποσοστό μέχρι δέκα τοις εκατό (10%) του κόστους των τεχνικών έργων.

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ –ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε φορείς διαχείρισης επιχειρηματικών πάρκων. Ο εκάστοτε δυνητικός/οι δικαιούχος/οι θα πρέπει να πληρεί τις ακόλουθες βασικές προϋποθέσεις:

Α) Να είναι νομικό /α πρόσωπο/α και να αποτελεί/ουν Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ), σύμφωνα με τα άρθρα 41 και 45 του ν.3982/11, δηλαδή να αποτελεί νομικό πρόσωπο που έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρίας του ν. 2190/1920 (Α’ 37) και αναλαμβάνει τη σύνταξη και υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου ανάπτυξης και τη διοίκηση και διαχείριση του Επιχειρηματικού Πάρκου μέχρι τη μεταβίβασή της, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3982/11, και να πληροί εν γένει τις λοιπές προϋποθέσεις του Ν.3982/2011.

Β) Να είναι Μικρομεσαία Επιχείρηση (ΜμΕ).

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Τα επιχειρηματικά σχέδια θα έχουν διάρκεια 24 μήνες.

ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Η πρόσκληση του προγράμματος Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Τοπικής Εμβέλειας για την Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα αναμένεται να εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2016.

προγραμματα ΕΣΠΑ TIMELINE

Προγραμμα Νεοι Αγροτες